Children in safety

Children in safety

Not all environments may be suitable for the safety of children. Designers are used to designing solutions tailor-made for customers’s needs. However, these can change over the years. In this case, a beautiful aerial staircase in a stately home can become an element of danger with the arrival of the progeny. Here the project of the whole apartment.

house with aerial staircase

the staircase before the intervention

THE CHILDREN

The small creatures under the meter who are experimenting with the use of their body in fact do not yet have the sense of danger. All the elements and objects of the house must be reconceived with their eyes. What can be attractive but fragile and in their reach must be moved, dangerous edges and corners must be covered and empty spaces, in which one can slip and fall, closed or buffered. Every element such as stairs, furniture and hallways of the house must be secured. In this case the danger of the staircase was given by the open part under the middle stainless steel bands of the central barrier, which wind along the entire slope and on the gallery.

house with aerial ladder in child safety

the aerial ladder after

SECURITY

PLEXIGLASS

We have found an effective, very elegant, minimally invasive and inexpensive solution to solve this problem. To secure the ladder we have used 3 mm polycarbonate, sized, cutted and fixed to the inside of the barrier, leaving the handrail and the first band at child height free for the grip. Square elements in Plexiglas were then fixed with stainless steel design studs from the outside of the staircase, leaving the handrail and its central bands untouched and using them as a sandwich thickness. In this way, all the plastic part are fixed and safe. For the balcony we have used 1cm hardened Plexiglas that is more resistant in the case of heavy impacts with objects thrown without reason by our little users. As a fastening system the same as the ladder. Seeing the before and after photos you will notice that these plastic elements seem to disappear within the general view of the house. Only by looking carefully can you see the reflections of the Plexiglas and polycarbonate and the studded squares.

children's gate on steel structure
children's gate details
plexiglass details

SHAPED CHILDREN’S GATE

For access to the stairs custom-made gates have been designed: one for the lower access and a second for the upper part of the gallery. The gates were made of MDF, shaped and engraved with a numerical control machine and then lacquered with matte orange paint. In the same color tone the other points of orange present in the living area.

children's gate

The shape of the gates are that of an autumn leaf, its symmetrical veins remain in the center of the design while three holes, always recalling a leaf, are found in the upper part to lighten the element. There are no holes in the lower part to avoid climbing daredevil little climbers. Both gates were fixed to the staircase thanks to wooden blocks fixed together on the upright of the staircase and then painted in the same dark anthracite. At the back of the gates, in a strategic position not reachable by children, there is a sliding bolt for close and open them.

children's gate
children's gate

TEMPORARY

This intervention has absolutely not touched the existing staircase and when it will be disassembled everything will back as before. It is a temporary solution but satisfies the eye to the point that it could remain mounted more than necessary. For the moment, the important thing is that the children are safe, free to walk up and down the ladder independently and stay and play in the attic part of the house.

closing balcony and child safety gates

Inauguration of Fausti Terrace surrounded by greenery

Inauguration of Fausti Terrace surrounded by greenery

A month has passed since the inauguration of the Fausti Terrace. We are really pleased to have contributed, in collaboration with Studio GPT and in particular with Lucia Nusiner, master of the landscape, to create this little corner of paradise in the heart of the city.

CONTEXT

The terrace of over 600 square meters overlooks the Sentierone, considered the heart of Bergamo Bassa. One of the most important street for shopping and food services, which still maintains its historical taste. Built in 1600, it preserves original modernized buildings including the Quadriporticus of the 900, in which the Tiziana Fausti Shop is located and its terrace from which you can also enjoy a splendid view of the Upper Town.

CONCEPT

The harmonious botanical arrangement is inspired by the style of the plant designer PietOudolf, the signature of the New York HighLine. Planters in antiqued iron and parquet flooring are added to this, in order to create a common thread in the historical context with a touch of modernity. On the other hand, soft wall lights create a welcoming atmosphere.

Terrazza Fausti exterior
Terrazza fausti greenery exterior 01
external furniture greenery
inauguration

Custum furniture for clients of all types, even with four- legged

Custum furniture for clients of all types, even with four- legged

Our little four-legged friends are not easily satisfied, you know! Sometimes just a few cuddles are enough, other times a crunch is needed, but for the most demanding one a five-star refuge is needed! Quite something else than shoe bokes or old Amazon packages, the most pretentious felines need impeccable solutions in style and comfort. Here, a custum studio apartment also for our Quality Assistant, who lack for nothing in terms of interior design. Characterized by Scandinavia-inspired interiors, it has a double facing, with a back door that allows air’s circulation. The interiors are essential in style, emphasized by the material choice of opaque plywood, whose veins refer to the natural finish of light wood, in contrast with the black interior wallpaper. This is in turn recalled in the chromatic choice by the feet which are also made in black textured curved lacquered wood, a real tidbit. The bottom wall allows both a warm environment during the cold season and cool ventilated room with increasing temperature. What more could you ask for? Of course, this is a solution for high-level target, and it it’s not a coincidence that the quality control is daily provided by an expert in field.

custom made cat
closed basket cat
open basket cat

Naturalness of an office in Olive wood

Naturalness of an office in Olive wood

A creation with an antique flavor, a particular request from a customer who loves wood in its natural state.

olive wood desk office 01

CONTEXT and MATERIAL

We are close to “That branch of Lake Como, which turns at midday”. As in a Manzoni essay, imagining uninterrupted chains of mountains, nature is the protagonist here. Its rough trunks enter the walls of a private studio and define its rooms. The material chosen is the olive tree, knots and defects enriches this plant during the years and is characterized by a very fine texture of lighter streaks that are intertwined with decidedly darker streaks.

PROJECT

The furniture consists of a large equipped desk and a rear piece of furniture with a band of drawers and doors and a side column. The latter has internally illuminated open compartments. The olive veneer preserves its natural finish and the joints are carefully cut at 45 °. Respecting the vein of the wood, they give it a sense of continuity on each side.

 
olive desk office
office desk material continuity
olive wood office
olive wood desk detail
details desk drawers

Surfaces from the textures with asymmetric geometries

Surfaces from the textures with asymmetric geometries

A particular work of the surfaces to give a quid to the elements that relate within in the same environment.

bedroom general view

A particular work of the surfaces to give a quid to the elements that relate within in the same environment.CONCEPT

To create aesthetic dynamism we worked on the details of three elements, two bedside tables and a chest of drawers, that as to be inserted in an already furnished room. The environment was already defined by a full-height wardrobe in lacquered MDF in the same white as the side walls and facing a back wall with a dominant color, an acid green. We wanted to keep white as the base color, but with some peculiarities: we brushed the wood and finished it with white open-pore water-based paint, so that its veins could be glimpsed.  

WORKING PROCESS

Is to underline the great initial work, the one of cutting the surfaces like the project and joint them in their various pieces by changing the inclination of the ash vein and keeping the direction of the cut also on the adjacent sides. The result is poetic, the cuts become the thread of a blade that rests on the three elements and tries to cut them in its three-dimensionality. The drawers are push-open, reached 45 ° and the drawer air corresponds to the thickness of our fake cut. These distinctive details do not shout their presence, but are noticeable only when you approach these elements and analyze them better. Inserted in the room, they blend perfectly with the general context. The particular design wheels are made by OgTM, the model is Moebius in his acid green color, like our characteristic back wall. We present some images of the work in progress with the elements assembled and not yet painted and then the finished pieces inlaid in the environment.

surfaces treatments night tables
surfaces treatments night tables 02
night tables front view asymmetric surfaces
night table front view
night table side view
bedroom general view 02
closure detail night tables
wheels detail night tables
surfaces detail night tables

Wood as an element to experiment with

Wood as an element to experiment with

Wood is a versatile, varied and extremely suitable material to be “experimented” in the most particular shapes and combinations.

THE ART OF INLAY

The skill of our craftsmen is also evident in these unusual works, which recall an art now dormant with time, the one of inlay. We are from Bergamo, wa are descendant of the best carpenters in Italy, we can enjoy every day some of the most important inlays at national level. Entering the church of Santa Maria Maggiore in Città Alta is enougth and, looking at the Choir, observe the magnificent creations designed by Lorenzo Lotto. A small digression to underline these works, which request is now even more reduced, but a demostration of painstaking work, patience and dedication. Here we have created the top of a window in the living area by flanking, on all its thickness, various types of wood which are then joined with a sunburst to create the motif of a shining sun.

 
windowsill wooden inlay works
Front view windowsill wood
Side view windowsill inlay works

RAW CHANDELIER

A wooden board with its materic bark has a timeless charm. For that it’s coming back into fashion and it often happens to see, not only in the alpine environment, but also in trendy clubs or in town houses, tables in the raw state. Are exactly their characteristic bark, their knots left rough and some imperfections of the surface, such as reliefs or burrows to make them recognizable. But why not provide other furnishing elements with this particular style? Here we propose one of our laboratory experiments: a lamp with a rounded central slot that houses a strip LED and a thin, taut cable unites it gently on the ceiling. Te material we have chosen is a warm and comfortable wood, the fir. Its rough exposed veins  its natural state and the shades of the wood that lighten towards the external sides are clearly visible.

 
fir wood chandelier off
fir wood chandelier on
fir chandelier detail