A multifaceted place that is a bar, restaurant, pizzeria but also home for many inhabitants and vacationers of Lizzola, a mountain town in the Bergamo area.

MEMOIRS

Vivid memories come to the mind when you think of the 80s Lizzola town, people who crowded the streets with brightly colored ski suits, heavy plastic boots that echoed with every step in the streets and those skis that had the specific weight of lead. Those who did not ski walked awkwardly in the warm Moon Boot and enjoyed a chocolate at the bar waiting for the ski-day to finish and the rest of the family to enter through the door at any moment. All holidaymakers involuntarily found themselves catapulted into a film by the Vanzina brothers with ironic gags and hilarious anecdotes to be told on their return home.

CONCEPT

Thinking of the historical context in which this place was designed, about forty years ago, we can only remember the style in force in those years: the main material was wood in its natural state, which perfectly identified the mountain environment and it transmitted that sense of warmth and “home” essential to make the space welcoming.

On a project by the architect Nava, the Cavandola’s restaurant and pizzeria provided a large bar counter at the bottom and at the entrance many table islands with benches and seats for at least six diners: the mountain holiday was a time of aggregation between family and friends and it was customary to go in groups in public places, for this reason tables for couples were very rare.

The central corner benches have a high back in which a planter is inserted that runs along their entire length and separates them from the table to the side, a natural soundproofing that maintains a little privacy in general chatter. On the left side there is the exposed pizza counter and in a separate room the mythical space for videogames, which at the time were very popular among young people.

MATERIALS

As we previously specified, the whole project revolved around a specific type of wood, in this case ash, in vogue at the time.

The walls have respected the original color, a warm yellow, regularly maintained from year to year with new colors and also the light points are the original designs: large semi-transparent rounded chandeliers that lower from the ceiling, with warm lights, towards the center of table; while in the transit areas and recessed in the upper part of the counter rounded spotlights.

Even the external Neon sign has remained the same as it once was and today, as then, it is a strong call to enter in this timeless place and enjoy a Lizzola that changes, continues to change, but remains the same in the hearts of many who have grown up with her.

Thank you Marisa and family for the care you have dedicated to the Cavandola Restaurant/Pizzeria and to all the dinners, lunches and afternoon chocolates that you made us taste!

 

error: Content is protected !!