In the context of Bergamo mountains, a small two-room apartment renovated to improve its functionality, whose contemporary style well balances with traditional furnishing.

THE CONTEXT
THE INTERVENTION
KITCHEN AND LIVING AREA
BATHROOM
THE MATERIAL AND CHROMATIC CHOICE

THE CONTEXT

Style never goes on vacation! Or yes maybe, and in this case, it goes on mountain! Lodges and small wooden apartments always have their charm, bringing a sense of hospitality with their warm and natural colours. Inspired from the surrounding landscapes, the interiors are often characterised by the abundance of wood, used both in furniture and in the finishes of floors and ceilings.

A perfect example is this two-room apartment in Lizzola, designed in the eighties style which the entire village has maintained the strong stylistic mark.

In fact, is exactly in that period that the small residential area experienced its best time.

The main roads were swarmed by tourists and surroundings’ valleys inhabitants who reached the area for an out-of-town weekend or entire weeks of vacation. An undisputed choice between the mountains’ resort.

Set up as the typical “mountain house” the Lizzola’s two-room apartment needed a renovation, in order to make it contemporary in style and at the same time more functionally, without deleting the traditional imprint which is characterized by and makes it welcoming and typical.

 

THE INTERVENTION

The design choice has been that of preserve the stylistic element and the furnishing which best represent the atmosphere of the two-room apartment.

Concerning the new elements designed, the deliberately choice is a slightly invasive solution that can fit harmoniously into the existing context.

From this perspective, the cherry-wooden garret was preserved from its original environment, even taking the main role in the stylistic definition of the room.

As a consequence, the cherry wood parquet has stolen the stylistic characteristic of the ceiling, adjusted to the renovation of electrical and heating system.

The renovation involved the entire apartment, going to specially attend the kitchen and bathroom interiors.

KITCHEN AND LIVING AREA

Reduced in size, the kitchen of the two-room apartment in mountains, has an essential but extremely functional setting. Being a residence designed for shorter stays the kitchen occupies a small part of the environment, without giving its contemporaneity and practicality away.

There’s no lack of necessary appliances: starting from the small-seized induction hob, passing through the combined oven with microwave and refrigerator with freezer compartment.

The extraction fan is instead the kitchen cabinets’ excess, used as a pantry for food and dishes.

Concerning the dining table, the wooden chairs with traditional and soft profiles fit well into the room, reason why it’s been preserved.

On the other hand, a support surface was combined with folding leg has been supplied in order to provide an additional support space and, at the same time, to become extremely practical for close and move the furniture.

Functionality is the main element considered to the living room design, allowing to take the best advantage from the sofa-beds there and to customize and rearrange the space as needed.

The original suspension lamps now become protagonists of the dining room by introducing a chromatic contrast with the black outer finish of the cap.

The living room furniture with its contemporary style houses the free-standing TV and becomes a containing element both for kitchen, by its proximity, and for other objects of the entire apartment.

BATHROOM

The bathroom intervention has also provided its expansion, thus managing to house all the container elements inside and equip it with a washing machine compartment.

It is probably in this room that the contemporary style is most visible, starting from the extremely elegant and clear in the stylistic lines of the glass shower, moving to the semi-recessed sink with an oval shape and rounded profiles and ending with the choice of the covering tiles for the shower interior with its bright and fresh colours, which remain in perfect harmony with the surrounding neutral tones.

The cabinet with large storage drawers also includes the possibility of a built-in washing-machine.

The plywood top refers itself to those of the kitchen and table, becoming a stylistic element in continuity with all rooms.

 

THE MATERIAL AND CHROMATIC CHOICE

As already seen, it is certainly the plywood that defines the material mark of the whole two-room apartment. An economic material, also young and dynamic, but at the same time that can be easily fit into traditional interiors. Its main feature is its structure, which is visible in the edge of the tops, becoming the stylistic signature of the project, emphasizing the geometric lines of furniture with a recognizable touch.

The balance between the orange tones of cherry wood and the white of plywood creates internal divisions able to give rhythm at the room.

The internal subdivisions underlined by the change of flooring, which from the most intimate and comfortable rooms of bedroom and living room are changed into uniform surfaces with gray stoneware for better practicality.

Being more wear-resistant and easier to clean, the stoneware has in fact been chosen for the kitchen and bathroom where they elegantly relate to the white of contemporary style.

In conclusion, a renovation that takes origin from the traditional setting of the two-room apartment, without turning its featured upside-down but instead adding contemporary elements that give freshness.

error: Content is protected !!