Immersed in the woods of the Seriana Valley, a splendid villa with panoramic views has renovated its interiors and the living area with a new olive-green kitchen.
Opening doors white kitchen with island

A FUNCTIONAL AND MODERN PROJECT

The heat of these summers has made us rediscover how beautiful, cool, and relaxing our second mountain homes are.
There has been a real repopulation of our Valleys and the trend is increasing.

After so many years living away from our second homes, however, we also want to return to live there by renovating them, to fully enjoy them.
The customers’ request was to have a new modern kitchen, open to the living room in a large, functional, and capacious Open Space.
A kitchen able to marry with some wooden elements already present in the house and with the new living area with fireplace in shades of gray.

Our interlocutors were not a single subject but several families who use this second mountain home, so we tried to satisfy all of them with a project in harmony with the context.

green and wood kitchen
detail of green door hollow handles
gas hob detail

THE KITCHEN PROJECT

Once the dividing wall was knocked down and the old access to the room closed, the kitchen had the opportunity to develop into a corner, right in front of the bright French window that overlooks the external panoramic terrace.


A first column volume on the left acts as a large pantry with shelves (useful for several users).
In the center and taking advantage of the corner, a hollow with low wall units houses the sink with drainer, the gas hob, and a good worktop.
The refrigerator column and the oven column with service doors in the upper part close the opposite corner.

green and wood kitchen
aventos detail
 dish drainer detail

GREEN KITCHEN: HARMONY BETWEEN INTERIORS AND EXTERIORS

The materials and colors was chosen to follow both the trends we found at the Salone del Mobile and, on a conceptual level, the external environment.
The predominant color of the kitchen is in fact a very delicate olive green, which recalls all the forest green that can be glimpsed from the window.
The walls are also in the same color tone but in a lighter shade.
The floor is made of oak planks and rises to become the same plinth of the entire kitchen.


In addition to aesthetics, however, a certain degree of resistance was required, as the house is used by several families, so both doors and wall units are made of plastic bilaminate.
As far as the oak essence bilaminate is concerned, we sought the closest color to the parquet, but we preferred to move it away from the floor in a more linear rhythm and without obvious knots.
The top is in HPL, that is a compound of cellulosic fiber impregnated with thermosetting resins, practical and resistant.
The finish of the top is in Cardoso stone, in shades of gray, which incorporates the other elements in the living room and its irregularity, and its marked veins make it very similar to the sandstone rocks of the Valley.


Green, wood, and rock, these are the harmonic references that we have chosen as the common thread between inside and outside and the result is really satisfying.


Here the link to another renovated mountain apartment.